KAYNANALAR VE NÖRİYE HANIM


Leman Çidamlı ölmüş dün gece.
Seksen yaşındaymış ve hastanede epeydir tedavi görüyormuş. Hiç haberim olmadı, nereden olsun, gündemde artık başka kişiler, başka başka haberler var.
Kimdi Leman Çidamlı?
1974 yılının mayıs ayında TRT'de yayınlanmaya başlayan ilk sit com dizi sayılan KAYNANALAR'ın annesi Nöriye idi.
Taşradan kente göç eden varlıklı iş adamı Nöri Kantar ve ailesinin İstanbul'daki komik maceraları anlatılıyordu bu dizide.
Tekin Akmansoy eserin sahibi ve başrol oyuncusuydu.
Karısı Nöriye iyi niyetli, biraz da safdı, hem modern yaşama uyum sağlamaya hem de geleneklerden kopmamaya çalışırken kocasıyla pek çok çatışıyordu. Komşuları ve kızlarının kayınvalidesi Tijen'in, kocası karşısındaki özgürlüğüne, söz hakkı oluşuna şaşırıyor, özeniyor, fakat Nöri Kantar gibi höt dedi mi oturtan bir kocası olduğundan iki arada bir derede kalıyordu.
Uzun yıllar boyu sürdü dizi, hatta televizyonun en uzun süreli dizisi deniyor.
Fenomen olmuştu, her hafta, yaynlandığı akşam heyecanla oturulurdu televizyonun karşısına.
Adeta aileden biri gibi olmuşlardı. Çok da güzel bir müziği vardı.
Bir çok oyuncusu da sonradan ünlü oldu.
Ege Aydan'ı ben bu dizide tanıdım mesela. Hâlâ çok beğendiğim bir oyuncudur. Onu bir de Mustafa Altıoklar'ın İstanbul Kanatlarımın Altında filminde izlemiştim, şimdilerde dizilerde oynuyor.
Defne Yalnız, Kantar ailesinin taşradan beraberinde getirdiği saf hizmetçisi Döndü rolündeydi.
Şermin Hürmeriç de bu dizide ailenin kızıydı. Ne kadar gençti o zaman. Sonradan çok iyi oyunlar ve filmlerde rol aldı o da.
Biz televizyona 1974 yılının mart ayında kavuşmuştuk ailece, demek ki iki ay sonra da Kaynanalar'la tanışmışız. Bu yıllar benim ilkokula gittiğim yıllar, neredeyse kırk yıl geçmiş aradan.
Çocukluğumdan bir hatıra daha gitti yani.
Mekanı cennet olsun.

Yorumlar

  1. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun, tıpkı söylediğin gibi ailemizden birileri olmuşlardı, ne kadar severdik biz de, ben de o kadar yaşlı olduğunu bilmiyordum ben onu hep Kaynanalar'daki yaşında gözümün önüne getiriyordum hiç yaşlandırmıyordum kafamda..şu andaki dizilerden çok daha iyiydi, yapmacık değildi, Hollywood dizilerinden araklanmamıştı, BİZDEN insanlardı, özümüzden, şu anda kaldırılmış yapmacık Hayatım Rolü'ndeki gibi kahvaltı sofrasına oturan küçücük çocuklar "anneciğim ben kahvaltımı bitirdim kalkabilir miyim?" diye yapmacık yapmacık sormuyor, anneleri de "Tamam canım kalkabilirsin" diye yapmacık yapmacık cevap vermiyordu:))sıcacıktı her şey, DOĞALdı..şimdi dizilerdeki tipler bile yapmacık, sanki Üsküdar'da değil de Beverly Hills'in sosyetikleri!!!!

    Evet çocukluğumuzdan bir hatıra daha gitti:(
    Aminn:(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ben de hep onu Kaynanalar'daki haliyle hatırlıyorum.
      Söylediklerine çok katılıyorum, samimiydi, bizdendi, sıcaktı bu dizideki karakterler.
      Hayatımın Rolü kaldırıldı değil mi? Hiç haberim olmadı, tevekkel değil rast gelmiyorum:)
      Öptüm canım.

      Sil
  2. Leman Çidamlı'ya Allah'tan rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun.. Nurtenciğim, ne güzel anlatmışsın ellerine sağlık...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar