HÜRREM SULTAN


Bir kaç gündür Hürrem Sultan adında bir kitap okuyorum.
Yazarı Nazım tektaş. Aslında şairmiş. Kendi kendini yetiştirmiş tarih alanında. Bu alanda bir çok kitabı olduğunu gördüm internette araştırma yaparken.
Bu kitabı ben arkadaşımın doğum günü için hediye olarak almıştım. Okuyup bitirince benim seveceğimi düşünüp verdi. Sevmek ne kelime, hayran oldum. Zaten Osmanlı tarihine olan ilgim bilinir. Özellikle gerileme dönemi tarihine.
Kitap Hürrem Sultan'ı anlatıyor, ama ne bir roman ne de araştırma. İkisini harmanlamış yazar ve kolay okunur, zevk verir bir kitap haline getirmiş. Henüz bitirmedim, yarısından fazlasını geçtim, ama yazmak istedim. Her gün yeni şeyler öğreniyor ve üzerinde düşünüyorum. Dedikodudan çok uzak, bilimsel araştırmanın sıkıcılığı da yok, olayları nesnel bir bakış açısıyla anlatmaya çalışmış ve bence başarılı da olmuş.
Tarihi olayları zamanın şartlarına göre değerlendirerek geniş bakış açısı sergiliyor.
Tesadüfen dün okuduğum bölümde Pargalı öldürülüyordu. Bir akşam önce de dizide öldürülmüştü. Peşpeşe aynı olayı önce izleyip sonra okumak ilginçti.
Hürrem ve Pargalı arasındaki kıyasıya rekabeti bir kez de Nazım Tektaş'ın dilinden okudum. Fakat bu olayda Hürremin parmağı olma olasılığından çok Kanuni'nin, çok sevdiği ve güvendiği dostuna olan inancının ve güveninin kaybolması olasılığının daha yüksek olduğu gösteriliyor.
Kitapta Hürrem Sultan anlatırken bir yandan da Kanuni anlatılıyor eni konu. Onu da karakter olarak az çok tanımamıza yardım ediliyor.
Hürrem Sulatn için "Bencil bir zekaya sahipti" demiş yazar. Hürrem Sulatn oğullarını ve kızlarını bile kendi saltanatının garantisi için rahatça kullanmaktan çekinmiyor. Kızını evlendirirken yaşlı, çirkin, sevimsiz ve huysuz Rüstem Paşa'yı seçiyor, çünkü bu kendisine sadık paşanın kanalı ile elde etmek istediği bir çok şeyi elde edecek. Oğullarına seçtiği cariyelerin ise asla kendisi gibi zeki ve hırslı olmamasına dikkat ediyor. İleride kendisine rakip olmasın diye.
Ne büyük bir hırs bu.
Dünya kadar servetin var, Kanuni gibi bir cihan padişahının başkadınısın, en sevdiğisin. Yediğin önünde yemediğin ardında. Peki neden bunlar yetmiyor? Neden tüm insanlara hükmetmek gibi bir güçlü istek barındırıyorsun içinde?
Nazım Tektaş, Hürrem'e zaman zaman hak da veriyor. Onu o çağda, Osmanlı hareminde bir anne olarak düşündüğümüzde bir açıdan haklı elbet. Kanun var devlette, kardeş katli fermanı var. Kendi çocukları geçemezse tahta ölecekleri düpedüz gerçek. Bu yüzden yapmadığını bırakmıyor.
Hayatını, yaşlılığında yaşamak istediği şatafatlı saltanatın temini için çeşitli entrikalarla harcayan Hürrem, ne yazık ki Kanuni'den önce ölüyor ve oğlunun tahta çıkışını göremiyor.
Bence hüzünlü bir son.

Yorumlar

  1. Nurten'im ben de Pargalı'nın ölümünü izlerken resmen üzüldüm, acıdım adamcağıza:((yani gurur duyulacak ecdadlarımıza bak! Nesiyle gurur duyacağız acaba? Kızını çirkin,yaşlı biriyle evlendirmesine ne demeli!!Yazık yaa hırsı uğruna insan kızını kurban eder mi? Pargalı'nın da çocuklarını da öldürttüğü yazıyordu wikipedia'da o akşam meraktan bakmıştım:))ya adam eniştesini sonra da yeğenlerini öldürtüyor !! Öz evladını da öldürtecek zaten ileriki bölümlerde!! Yok ben anlamam böyle şeyi İngiliz krallığında, İskandinav krallıklarında, Rus imparatorluğunda, Fransız krallığında var mıymış böyle kardeş katline ferman çıkartmak?? Müslüman olacaklar bir de! Yuh! Oha hatta çüş diyorum affedersin!...

    canım şu anda yazarken inan tepem attı:)))

    çok çok öpüyoruz seni, iyi geceler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi Müjde'm, inan benim de tepem atıyor. İnsanın aklı almıyor değil mi? Ne kadar zamanın şartlarını düşünürsen düşün, ııh olmuyor. Bir de o türbelerde dua okuyup sel gibi gözyaşı akıtanları hiç anlamıyorum. Biliyor musun, Pargalının olduğu sanılan (?) bir mezar bulmuş bizim halk ve akına uğramış orası, tamir de ettirmişler üstelik :) Eee, başımızdaki yöneticiyi kim getiriyor iktidara Allahaşkına? Bu insanlar elbet.
      Canım iyi geceler, ben de öpüyorum sizi.

      Sil
  2. bu kitabı görmüştümm..ama nasıl olduğunu bilemediğim için almayı hep ertelemiştim..bir dahaki siparişimde bu kitabada yer vereceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Al canım, hoşlanacak ve bir çok şey öğreneceksin eminim.
      Öptüm.

      Sil
  3. Nurtenciğim öyle güzel anlatmışsın ki kitabın ilgimi çekti.Şuan okuduğum iki kitap var elimde; biri Cengiz Aytmatov'un Gün Olur Asra Bedel kitabı yarım, Maksim Gorki'nin çocukluğum isimli kitabı bitmek üzere. Bu kitabı yıllar önce okumuştum ama tavsiye üzerine tekrar okuyorum. Bu kitaplar bitsin inşaallah Hürrem Sultanı da okumak isterim.
    Canım öpüyorum, iyi geceler diliyorum.
    Sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
  4. sevgili gülbende vakti zamanında hürrem karakterini ali sürmeliyleki oda kanuni oluyor paylaşmışlardı çok da güzel rolünü oynmaıştı ne demiş şarkısında-herkes kendi kaderini yaşar yarim :) misali kanuniyi bu arada eleştirmek hiç mi hoşumuza gitmiyor yada devşirme olmadığı için mi hep haklı görüyoruz bilemiyorum hürremin yaşattığı bir çok ölümlerin entrikaların sebebi olduğunu bilmesine rağmen göz yumması hele kendi öz evladını bu kadın yüzünden harcaması çok acı bir durum..fakat ilginç olansa o tüm bu haltları yerken diğer yandan külliyeler mektepler yaptırması yoksullara yardım etmesi oldukça tezat..yıllar önce hayli araştırmasını yaptırmıştım bitli rüsteme kızını verebilecek hırsta olması bence 1.yaratılış 2.ego 3.kompleks 4.zeka gibi görünüyor :) sevgilerimle öpüyorum..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar