ÖNCE ERKEKLER EĞİTİLMELİ


Bu akşam meslek odamızın Kadınlar Günü etkinliği vardı Kurtuluş'taki ana binada. Telefon görüşmesiydi, trafikti derken bir saat gecikmeyle gittim. Ama çok şey kaçırmamışım, esas konuşmacılara yetişebildim.
Konuşmacılar, KA-DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği) başkanı Çiğdem Aydın, KAHDEM (Kadınlara Hukuki Destek Merkezi Derneği) başkanı Av. Habibe Yılmaz Kayar, YURT gazetesi yazı işleri müdürü ve yazar Hicran Aygün ile sinema ve dizi oyuncusu Erkan Petekkaya idi.


Konu ise son yıllarda son derece önemli hale gelen kadına şiddetti. 
KA-DER'in başkanı, şık, zarif, güzel ve güler yüzlü Çiğdem Aydın, son derece sakin ve istatistiklere dayalı bir konuşma yaptı. 
KAHDEM'in başkanı Av. Habibe Yılmaz Kayar ise yine istatistiklere dayalı, ancak öfkeli ve coşkulu bir konuşma yaparken tek erkek konuk Erkan Petekkaya'nın sinirlendiğini ve yerinde duramadığını gördük önce. Konuşmaya müdahale etti ve bir ara çıkıp gitti. Alkollü olduğu her halinden belliydi. Sonra geri döndü ve konuşmacıların arkasındaki barkovizyon perdesinin önünde idam edilmiş erkek şovu sergileyip yerine oturdu. 
YURT gazetesi yazı işleri müdürü ve yazar Hicran Aygün konuya başka açıdan girerek, erkek cinayetleri işleyen kadın katillerle yaptığı ve kitap haline getirdiği röportajı anlattı. İlginç istatistikler verdi konuşmasında. Mesela dünyada ilk seri katilin bir kadın olduğunu, seri katiller arasında en çok cinayet işleyenin yine bir kadın olduğunu öğrendik. Kadınların cinayetleri planlayarak işlediğini, bu cinayetlerin kesinlikle bir cinnet anında gerçekleşmediğini de öğrendik. 
Hicran hanım, cinayet işleyen tüm insanların normal olmadığını kesinlikle ruh hastası olduğunu, zaten ruh hastası olmayan birinin cinayet işleyemeyeceğini belirtti. 
Bunun üzerine Av. Habibe hanım sinirlenerek konuşmaya müdahale etti ve eğer her cinayet işleyen ruh hastasıysa o zaman cezai yaptırım olamayacağını, bunun da mantıksız ve yanlış olduğunu söyledi. 
Erkan Petekkaya'ya gelince: 
Ne söyleyeceğini merak ediyordum doğrusu. Hem sinirli tavrı hem alkollü oluşu salondaki insanları, özellikle kadınları gerdi biraz. 
Fakat konuşmasına, hiç bir konuşmacının kadınlar günümüzü kutlamadığını, başlarının tacı olan kadınlarımızın hepsinin gününü kutladığını söyleyerek başladı ve büyük alkış aldı.
Sadece kadınların değil erkeklerin de toplumda şiddet gördüğünü ve bunun normal karşılandığını, bunun çözümünün ise sadece eğitimden geçtiğini söyledi. "Erkekler eğitilmeli" dedi. Çocukluğumuzdan itibaren yetiştirilme tarzımızın özgüven eksikliğine yol açtığını ve bunun, yanlış yorumlanan İslam dininden, gelenek ve göreneklerimizden kaynaklandığını sözlerine ekledi. En son da şöyle dedi:
"Nasıl ki terör denen bela hemen yarın çözülemiyorsa Kadına Şiddet de hemen yarın çözülemez, zaman gerekli. Yapılması gereken en önemli şey kırsala gidip bu konuşmaları orada yapmak ve insanları bilinçlendirmektir. Kentlerdeki kadınlardan çok onların ihtiyacı var bu konuşmaları duymaya. Ancak o zaman çözüm süreci başlamış olur." 

Yüksek egosu, sanatçı kaprisi ve oraya alkollü gelişi ile rahatsızlık yaratan Erkan beyin bu sözleri salondaki pek kişinin beğeni alkışını aldı. Benim de tabi. Ayrıca, düzenin parçası olmayı reddeden meslek odamız adına memnuniyetini dile getirerek yandaş olmadığını gösterdi. 

Güzel bir akşamdı, büyük bir dikkatle konuşmacıları dinlerken bol bol da güldüm, güldük hep birlikte. 

Teşekkürler İSMMMO.



Yorumlar

  1. Nurten Hanım güzel bir yazı...
    "Erkekler eğitilmeli" diyen Petekkaya'ya katılıyorum...
    Hem erkekler hem de kadınlar eğitilmeli....
    Kadınlar her denene boyun eğmemeleri yönünden eğitilmeli en azından....
    Toplumun ana arteri kadınlardır...
    O arteri yıpratmamalıyız...
    Kadının yaşama doğrudan katılmadığı toplumların hali ortada...
    Hepsi de geri kalmış, sürünüyorlar...
    Kadını dört duvar arasına sıkıştırmayı marifet sanıyorlar...
    Ülkemizde de buna hevesli olanların varlığına karşı dik durmak lazım...
    Bu tür toplantılara katılmanız ne güzel...
    Aslında yazılacak o kadar şey var ki...
    Emeğine sağlık diyorum.
    Teşekkürler Nurten Hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep her şeyin başında eğitimin geldiğini savundum, savunuyorum. Eğitimsiz cahil kitleleri yönlendirmek, istediğine çekmek çok kolay. O yüzden yıllardır başımızdakiler bu taktiği uygulayıp eğitim sistemini yaz boz tahtasına çeviriyor ve insanların düzgün eğitim almasını engelliyorlar. Bu ve bundan önceki iktidarlar fark etmiyor, hepsi yaptı bunu. Toplumun koyun gibi insanlardan oluşması işlerine geliyor.
      Saygılarımla hocam.

      Sil
  2. Nurten'im çok şaşırdım olanlara:)))valla!:)))
    öncelikle her gün enaz bir kadının bir erkek (o da genellikle çok yakını, koca, eski koca, sevgili, vs.) tarafından öldürüldüğü bir ülkede, üstelik de kadınlar gününde kadınların cinayetlerini, kadın seri katilleri ANLATAN BİR .............. OLABİLECEĞİNİ söyleseler inanmazdım:))) nokta noktaya bir sözcük yazmıştım ama tutup görür (internette hiçbir şey gizli kalmıyor)hakaret davası açmasın işim mi yok uğraş dur.:))
    yani sırası mıymış? İstatistiklerle bir kıyaslasın kadın katil sayısı mı, erkek katil sayısı mı çok? Nereden icap etmiş şimdi?
    Erkan Petekkaya'ya da şaşırdım her cuma Dila Hanım dizisinde severek izliyorum, şöhret ağır mı geldi acaba?:( öyle bir yere içip gitmek!:( erkekleri eğitmek anacım bu erkeklerin birer anası mutlaka vardır yumurtadan çıkmadıklarına göre ama demek ki, eğitilmeleri mümkün değil! Genlerinde bir bozukluk olduğuna - bilim adamı değilim ispatlayamıyorum - % 100 eminim- kimse düzeltemez! Bu da benim iddiam, türlerinin sona ermesi lazım. İstisnalar da kaideyi bozmaz.
    Adam öldüren herkesin ruh hastası olduğuna da inanmıyorum, hepsi de senden, benden akıllı, zaten zeki olanlar daha iyi cinayet işlerler, planlar, tasarlarlar! Bak bi tane seri katil, tecavüzcü anayasa yapacak başımıza!!! Şimdi ben de bizi bu hale getirenleri öldürmek istiyorum ruh hastası mıyım?:))) gördüğüm yerde gebertecem ulan hani bıraksalar:)))neyse canım çok yazdım...ama garip bir toplantı olmuş:))iyi ki ben orada değilmişim rezalet çıkardı:))))

    sevgilerle, öpüyorum...

    YanıtlaSil
  3. Evet, istisnalar kaideleri bozmaz. Buna ben de katılıyorum. Erkeklerin eğitilmeleri gerek ancak, belli yaşa gelmişlere fayda etmez bu eğitim. 0-6 yaş arası olacak bu. Ve örnekleme metoduyla olacak. Ailede görecek, öğrenecek. Hangi ailede?
    Cinayet işleyenlerin zeki olup tasarlayıp öldürdükleri doğru olabilir, ama ben bir cinnet anında gerçekleştiğine inanıyorum yine de. Eylem bittikten sonra "ben ne yaptım?" dediklerine.
    Garip bir toplantıydı evet ve sen orada olsaydın kesinlikle ortalığı birbirine katardın, eminim:)))
    Öpüyorum canım, ikinizi de.

    YanıtlaSil
  4. Nurtenciğim ben de Erkan Petekkaya'nın fikirlerine katılmakla birlikte, eğitimin kadın erkek, çocuk tüm kesime yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca sadece eğitimin yeterli olmadığını ve şiddete maruz kalan çoğu kişinin eğitimli kimseler olması da ayrıca üzücü.. Eğitimin yanında kişilerin zihniyetinin ve bakış açılarının da değişmesine yönelik eğitim olmalı. Canım iyi ki katılmışsın. Bizleri de bilgilendirdin.

    öptüm canım sevgilerimle..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar