SAADET HANIM


Tiyatro sezonunu geçtiğimiz cumartesi akşamı açtık.
Şehir Tiyatroları'nda ayda bir oyun seyrine devam ediyoruz. Yıllardır değişmeyen demirbaş kadromuzun yanına eklenen arkadaşlarımız oluyor zaman zaman. Bu kez epey kalabalıktık, gencecik kardeşlerimiz de vardı, inşallah böyle devam edeceğiz.



Sahne, Üsküdar Musahipzade Celal, Oyunun adı Saadet hanım. Yazarı Ahmet Levent Pala. Yönetmen Tolga Yeter.
Oyuncular, Nilgün Kasapbaşoğlu, Vildan Türkbaş, Arda Alpkıray, Cafer Alpsolay, Çağlar ozan Aksu, Esen Koçer, Hazal Uprak, Müslüm Köse, Selim Can Yalçın, Şenay Bağ, Elyesa Çağlar Evkaya, Gürkan Başbuğ.

Oyuna ismini veren karakter Saadet Yurtlu, emekli bir ilkokul öğretmeni. Parasını çekmek için banka şubesine geliyor. Oğlunun da doğum günüdür o gün ve oğlu ile ilgili planlar yapmaktadır. Banka müdürünün işine son verildiği için müdür son derece gergindir, ortalıkta bir telaş hakimdir. Bu telaş yüzünden müşterilerin işleri bir türlü yapılamamaktadır. Müşteriler buna tepki gösterirken beklenmedik bir şey olur ve yüzleri maskeli, elleri silahlı üç kişi banka şubesinden içeri girer. Ekmek zammını protesto etmek için fabrikadan ekmek çalan arkadaşlarının hapisten çıkmasını sağlamak için eylem yapan bu gençlerle birlikte bir sürü içinden çıkılmaz olaylar olur.

Saadet Hanım, mesaj veren bir oyun. Emekli öğretmen Saadet Yurtlu aracılığı ile bol bol mesaj veriliyor. Mesajlar bazen çok sivri, "Bu dönemde, şehir Tiyatroları'nda buna nasıl izin verilmiş?" dedirtenler de var, "Ah, tamam işte bu, tepedekiler kaynaklı" dedirten de.
İnsan ister istemez düşünüyor, olağanüstü hal kapsamında performans düşüklüğü sebebi ile görevlerine son verilen sanatçıları. Bu sanatçıların çoğunu seyrettim; bir çok kişinin benim gibi, sebebin aslında performans düşüklüğü olmadığını düşündüğüne eminim,
Yeni yönetimle, olağanüstü hal kapsamında acaba nasıl bir oyun seyredeceğiz düşüncesiyle gittik. Ama genel olarak memnun kaldık diyebilirim. Beni rahatsız eden tek şey, oyundaki müziğin zaman zaman rahatsız edici boyutta gürültülü olmasıydı. Artık o da keyfe keder bir şey.
Sonuçta güzel bir oyundu. Nilgün Kasapbaşoğlu'nun (Saadet Hanım) oyunculuğuna ise diyecek bir şey yok zaten.
Keşke sonu başka türlü bitseydi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar