KİTAP KAHVE CAZ VE SAİT FAİK




Üsküdar'da muhteşem bir Perşembe akşamı yaşadık.
Şimdiye kadar haberdar olmadığım için kendimi esefle kınadığım bir kahvede.
Haberdar olmamı sağlayan sevgili komşum, yazar Mehmet Fırat Pürselim'e de buradan kocaman bir teşekkür gönderiyorum.



KİTAP KAHVE CAZ bildiğiniz kahve, ama bildiğiniz gibi değil. Ortalık eski objeden geçilmiyor. Kimileriniz bunlara ıvır zıvır diyebilir, benim için ise adeta bir zaman tüneli. Kahveyi geçtiğimiz yıl açan Hakan Zal'ın birikimleriymiş bunlar; giriş kapısı önündeki sigara molasında sohbet ettiğimiz Saadet hanım söyledi.
Pikaplar, plaklar, eski radyolar, körüklü fotoğraf makinesi, bir dolu çalar saat, eski Eyüp oyuncakları vesaire, vesaire.

Ortada kuzine tipi büyük bir soba. İçi odun dolu, cayır cayır yanıyordu, ancak kahvenin üstü brandayla kapatılmış olduğundan kendi kendini ısıtıyordu da denilebilir. Genellikle eski salaş çay bahçelerinde bulunan masalardan oluşan kahvede bol bol çay kahve, meşrubat içebilir tost ve benzeri şeyleri yiyebilirsiniz.

İşte böyle, biraz Yeşilçam filmlerinden fırlamış, biraz bit pazarını andıran bir kahvede, edebiyat söyleşisinde bulduk kendimizi perşembe akşamı. (bit pazarı tanımı pek hoş olmadı ama, ortamı ancak böyle anlatabiliyorum)
Söyleşinin konusu SAİK FAİK ve EDEBİYATI, konuşmacı ise yazar Fuat Sevimay idi.
Yıllardır Burgazada'daki müze evine gide gele akrabam gibi hissettiğim sevgili Sait Faik Abasıyanık hakkında daha ne çok şey varmış öğreneceğim. Fuat Sevimay'ın akıcı ve tatlı anlatımını büyük bir keyifle dinledim. Öykücülüğümüzde apayrı bir yere sahip olan Sait Faik'in yazarlık geçmişinin anlatılmasının yanında öykülerinden pasajlar okundu.
Söyleşinin başında, Sait Faik'in edebiyatına geçmeden önce Türk öykücülüğünün kısa bir tarihine de değindi Fuat bey. Bildiğimiz, bilmediğimiz, bilip de unuttuğumuz şeyleri öğrendik, yeniden hatırladık.

Bir nefes alma gibiydi bu akşam, derin bir nefes hem de. Günlük yaşamın koşuşturması içinde, hele de bizim gibi durmaksızın sayılarla uğraşan bir meslekte hayatı yaşamayı unutuyoruz, bir çok şeyi ıskalıyoruz. Yaşadığımızı hatırladık yeniden.

Burnumuzun dibindeki bu kahvede bundan sonra yapılacak her söyleşiye, sadece söyleşi değil, arada sırada çay kahve içmeye de gitmek için söz birliği ettik.
Bu kahvenin yaşaması, yaşatılması gerek. Üsküdar'da adeta bir mucizeyi gerçekleştirmeye çalışan Hakan beye ne kadar teşekkür etsek az.

Meraklısına Kahvenin Adresi:
Kassem Çeşme Sokak No.14


Yorumlar

  1. Ahh ne güzel bir yer Nurten Ablacım.
    En kısa zamanda burada buluşmalıyız.
    Öpüyorum sizi sevgiyle.
    İyi haftalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika bir yer. Evet, mutlaka buluşalım bu kahvede.
      Ben de seni öpüyorum canım. Sevgiyle.

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar