ŞAHANE ZÜĞÜRTLER

Şehir Tiyatroları'nda 2016 yılının ekim ayında sahnelenmeye başladığından beri seyretmek isteyip de ancak bu cuma seyredebildiğimiz muhteşem oyun.
Komedi olarak geçiyor tanıtım broşüründe, ancak derin bir hüzün barındırıyor. Dram var aslında oyunun konusunda.



1917 ekim devriminde sonra ülkelerini terk etmek zorunda kalan çar yanlısı soylular ve çarın ordusu Beyaz Ordu mensupları, 1919 yılında akın akın İstanbul'a gelirler önce. (İstanbul, ayrı ve uzun bir yazının konusu.) Bir süre sonra buradan vizelerini ayarlayarak Avrupa'nın çeşitli ülkelerine giderler. Fransa'nın başkenti Paris de bunlardan biri hatta o dönem neredeyse Beyaz Ruslar'ın başkenti.
İşte oyunumuz burada, Paris'de geçiyor.
Devrimden kaçmayı başaran soylu Ouratieff çifti hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Kısıtlı paralarıyla köhne bir otel odasında kalmaktadırlar. Göçerken yanlarında getirdikleri eşyaları birer birer satarak geçinmeye çalışırlar, ancak artık satacak bir şeyleri kalmamıştır. Aslında bankada yüklüce, 50 milyar Frank gibi bir paraları vardır. Fakat bu parayı emanet olarak getirmişlerdir ve her şey düzelip ülkelerine geri döndüklerinde bu emaneti teslim edeceklerdir. Tüm yoksulluk ve çaresizliklerine karşın her türlü baskıya dayanıp parayı kimseye vermezler. Bankacılar, yatırım uzmanları, Fransız Hükümeti bile paranın peşindedir.


Satacak bir şeyleri kalmayınca zengin bir ailenin yanında hizmetçiliğe başlarlar. Ailenin babası milletvekilidir. Kumarbaz ve çapkın bir oğulları, güzel de bir kızları vardır. Ouratieff çifti işe başladıktan sonra ailenin hayatını olumlu bir şekilde değiştirir. Her işten anlayan bu soylu çift ile, milletvekili ailesi en rahat günlerini yaşamaktadır.
Tanınmamak için büyük gayret gösterirler, ancak işler başta iyi giderken bir süre sonra kaçmak imkansız hale gelir. Eve gelip giden nüfuzlu insanlar tarafından tanınırlar sonunda.
Bundan sonrası daha komik bir halde sahneye konulmuş. Bolca gülüyorsunuz, ama hemen ardından gözleriniz buğulanabiliyor. Umutlarını hiç kaybetmeyen, hayallerine sıkı sıkı tutunan bu çift, sonunda parayı, Rusya'nın bağımsızlığı ve özgürlüğü için, batılı ülkeler petrol kuyularına el koymasın diye Rusya petrol bakanına verecektir. Hem de hayatlarının sonuna kadar hizmetçi olarak kalacaklarını bile bile. Ve ülkelerine hiç dönemeyeceklerdir.


ŞAHANE ZÜĞÜRTLER
YAZAN             : JACQUES DEVAL
ÇEVİREN        : Asude ZEYBEKOĞLU
YÖNETEN       : HALDUN DORMEN
DEKOR            : Barış DİNÇEL
KOSTÜM         : Canan GÖKNİL
OYUNCULAR : Can BAŞAR, Müge AKYAMAÇ, Hakan GÜNER, Süeda ÇİL, Dilay TAŞKAYA, Özgün AKAÇÇA, Çağrı HÜN, Ceylan ÇETE, Engin AKPINAR, B. Çağatay ÇAKIROĞLU, Can DOĞAN, Onur ŞİRİN, Buğra Can İLDIRIŞIK.

Oyunculuklar fevkaladeydi, dekor ve kostümler çok iyiydi. Bunda tabi ki yönetmenin Haldun Dormen olması rol oynuyor.
Oyun ilk kez 1963 yılında Dormen Tiyatrosu tarafından sahneye konulmuş. 1 yıl sahnede kalmış ve 310 kez oynanmış. 1992 yılında tekrar sahnelemişler, 3 yıl sürmüş.
İlk sahnelemede Haldun Dormen'e Ayfer Feray, ikincisinde Nevra Serezli eşlik etmiş.


Sanırım Şehir Tiyatrolar'ında daha uzun yıllar sahnelenir. Henüz görmeyen tiyatro severlere şiddetle öneriyorum.










Yorumlar

Popüler Yayınlar