KÜÇÜK PRENS VE HAYAT


Havada okumaya başladım Küçük Prens'i. Bulutların üstünde. Bir saatlik yolculukta yarıladım küçücük kitabı.
Küçücük ama büyük bir hikaye Küçük Prens (Le Petit Prince) 1943 yılında yayımlanmış. Dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarından biri. Kutsal kitaplar ve Das Kapital'den sonra dünyada en çok dile çevrilen bir kitap. Fransa Euro'ya geçmeden önce 50 Frankların üzerinde Küçük Prens ve Saint Exupéry'nin resimleri bulunuyormuş.
Bu yaşıma kadar neden okumamışım?



Fransız pilot Antoine de Saint-Exupéry yazmış. 1900 yılında Lyon şehrinde doğmuş, 1944 yılı İkinci Dünya Savaşı sırasında uçağıyla Marsilya açıklarında denize düşmüş ve cesedi bugüne kadar bulunamamış.

Küçük Prens resimli bir çocuk kitabı olsa da büyüklere anlattığı o kadar çok şey var ki. Yani aslında çocuk kitabı olmayan çocuk kitabı Küçük Prens.
İnsanlara bir dolu dersler veriyor hayat hakkında, nasıl bir yetişkin olmamız gerektiği hakkında.

Bir uçuş sırasında pilot olan yazarımızın uçağı arızalanır ve çöle acil iniş yapmak zorunda kalır. Yapayalnızdır ve yanında sadece bir kaç gün yetecek suyu vardır. Uyuduğu bir sırada biri ona, "Bana bir koyun çize misin?" sorusunu sorar. Uyanır bakar ki karşısında minicik biri vardır, Küçük Prens'tir o kişi. Başka bir gezegendendir. Pilot, resim yeteneğinin zayıf olduğunu, küçükken çizdiği resimleri büyüklerin beğenmediğini, bu yüzden resim çizmeyi bıraktığını söylese de Küçük Prens ısrar eder.
Pilot, küçükken çizmiş olduğu yılan resmini çizer. "Ben fil yutmuş Boa yılanı resmi istemedim, bana koyun çiz" der. Pilot, Küçük Prens'in resmini tam olarak anlamasına çok şaşırır. Çünkü çocukken çizdiğinde büyükler bu resmi bir şapka olarak tanımlamıştı.

Bunun üzerine bir koyun çizer, bunu beğenmez Küçük Prens. Pilot da bir kutu çizer ve koyunun bu kutunun içinde olduğunu söyler. Küçük Prens çok sevinir ve bunu kabul eder.
Bundan sonraki günlerde pilot ile Küçük Prens hep konuşurlar. Küçük Prens buraya gelene kadar altı gezegen gezmiştir. Gezdiği gezegenleri, yaşadıklarını ve karşılaştığı karakterleri anlatır pilota. Burada karşılaştığı ilginç karakterleri de anlatır. Bir süre sonra artık ikisinin de dönme zamanları gelmiştir. Pilot uçağını tamir etmiş, geldiği yere gidecektir. Küçük Prens'in ise kendi gezegeninde bakması gereken bir çiçeği vardır. Gidişine çok üzülen pilota şöyle der küçük Prens:

"Yıldızların birinde ben yaşıyor olacağım... Ben gülüyor olacağım bir tanesinde... Ve geceleyin gökyüzüne baktığında, bütün yıldızlar gülüyor gibi olacak..."

Bakmaya değil, görmeye çalışmamız,
Gerçek duygularımızı saklamamamız,
Kibirli olmamamız,
Başkalarını değil, kendimizi yargılamamız,
Kendimizi fazla ciddiye almamamız,
Eğlenceyi unutmamamız,
Sevdiklerimizin yerini hiç bir şeyin dolduramayacağını bilmemiz,
Ve bazen, sevdiklerimizin özgürce uçmasına izin vermemiz gerektiğinin mesajlarını veriyor bize Küçük Prens.

Bulutların üzerinde okumaya başladığım kitabımı, masmavi denizin, yeşil ormanların karşısında, ince kumlar üzerinde bitirdim.

İyi ki tanıştırmış beni bu kitapla arkadaşım. Eğer henüz tanışmadıysanız sizi de ben tanıştırmış olayım.

* Can Yayınları. Cemal Süreye ve Tomris Uyar çevirisi.


Yorumlar

  1. Bakmaya değil, görmeye çalışmamız,
    Gerçek duygularımızı saklamamamız,
    Kibirli olmamamız,
    Başkalarını değil, kendimizi yargılamamız,
    Kendimizi fazla ciddiye almamamız,
    Eğlenceyi unutmamamız,
    Sevdiklerimizin yerini hiç bir şeyin dolduramayacağını bilmemiz,
    Ve bazen, sevdiklerimizin özgürce uçmasına izin vermemiz gerektiğinin mesajlarını veriyor bize Küçük Prens.
    Nurtenciğim bu derslere ne çok ihtiyacımız var. Canım ben de sana teşekkür ediyorum, bize bu kişisel dersleri hatırlattığın için. Sevgiler canım. Bu aralar pek görüşemedik. Görüşelim en kısa zamanda. Mutlu hafta sonu geçirmeni diliyorum canım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar