BİZİM AİLE (Tiyatro)

Bu sezonun ikinci oyununda, Üsküdarlı mali müşavirler olarak Şehir Tiyatroları'nın Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesi'ndeydik cuma akşamı. İlk seyrettiğimiz oyun ekim ayında FELATUN BEY ve RAKIM EFENDİ idi. Onu yazamadım, müthiş keyif aldığımız, neredeyse güle oynaya çıktığımız bir seyirlikti.

Gelelim cuma akşamı seyrettiğimiz oyuna.
Sadık Şendil'in senaryosunu yazdığı, 1976 yılında çekilen, başrollerinde Münir Özkul, Adile Naşit, Tarık Akan, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda, Şener şen gibi usta oyuncuların olduğu BİZİM AİLE filminin tiyatroya uyarlanmış halini seyrettik.
Sinemada gişe yapmış, sonrasında televizyon kanallarında defalarca beğeniyle izlenmiş bir filmi tiyatroya uyarlamak gerçekten cesaret gerektiren bir iş.
Kendi adıma öncelikle şunu söylemeliyim; oyunun içine giremedim bir türlü. İyi olmadığı için değil, daha önce filmini birkaç kez seyretmenin ve hangi sahneden sonra neyin geleceğini bilmenin duygusuyla sanırım. Hatta, diyalogların sırasını bile bilince coşku ve heyecan kalmadı açıkçası bende.
Filmi izlememiş biri için gayet güzel bir oyun. Hatta belki, filmi izleyenlerden benim gibi düşünmeyen; artık pek kalmamış olan aile bağlarını, sevgi, saygı ve beraberliği bir de tiyatro sahnesinde görmek isteyenler için de çok güzel bir oyun.


Sahne, dekorlar oldukça başarılıydı. Melek hanım ve Yaşar ustanın yaşadığı evlerin ayrılıp birleştirilmesi, ailenin sokağa atıldığı sahnede arka plandaki ağaçlık alan dekoru gerçekten iyiydi.
Oyunculuklara diyecek sözüm hiç yok. Funda Postacı'yı zaten çok beğenirim yıllardır. En çok, filmde Şener Şen'in rolünü üstlenen Tarık Köksal ve Ayşen Gruda'nın rolünü üstlenen Müge Çiçek'i başarılı buldum.
Yoksul, çok çocuklu bir ailenin sıkıntılarını aşma çabalarını, sevgi ve saygı içinde birbirlerine kenetlenerek güçlenmelerini anlatırken bazı aksamalar olsa da gayet iyiler.
Neydi bu aksamalar? Fabrikatörün kızıyla olan diyaloglarının müsamere düzeyini geçememesi, çocuk rollerindeki bazı oyuncuların abartılı oyunculukları mesela.
Müzikal oyun olmasına rağmen müzik ve şarkılar bizi alıp götüremedi, ruhumuza dokunamadı. Oyun başlangıcı ve sonunda söylenen Bizim aile şarkısı hariç.

Beni etkileyen sahne pek olmadı, ama hadi diyelim benim için en dişe dokunur sahne, Yaşar ustanın fabrikatöre verdiği ders niteliğindeki konuşması idi. Gözümün önüne Münir Özkul ustanın filmdeki sahnesi geldi. Nevzat Çankara iyi oynadı burada rolünü.
Bir de, oyunun sonunda sahneye bir perde indi ve filmin oyuncularının olduğu bir görüntü düştü perdeye. İşte o an gerçekten duygusal bir andı, salon alkıştan inledi. Birçoğunun artık hayatta olmadığı oyunculara saygı duruşunda bulundu sahnedeki oyuncular.
Ruhları şadolsun; bu dünyaya geldiler, bizleri kah keyiflendirdiler, kah ağlattılar, fakat dimağımızdan silinmeyecek izler bırakıp gittiler. Gerçekten gelmiyor yerlerine yenileri.

Sonuçta, keyifli bir akşam geçirdik yine. Bitmeyen beyanname dönemlerinden birinde bir soluk almış olduk. Sadece tiyatro akşamlarında birlikte olabildiğimiz bazı meslektaşlarımızla da sohbet imkanı bulduk.
Yeni bir oyunda buluşmak üzere.






YAZAN
:SADIK ŞENDİL
YÖNETMEN
:AZİZ SARVAN
DRAMATURG 
:HATİCE YURTDURU
OYUNLAŞTIRAN-ŞARKI SÖZLERİ 
:SİNEM BAYRAKTAR
MÜZİK
:MERTOL ŞALT
SAHNE TASARIMI
:AYHAN DOĞAN
KOSTÜM TASARIMI
:AYŞEN AKTENGİZ
KOREOGRAFİ
:ÖZGE MİDİLLİ
EFEKT TASARIMI
:GÖKHAN SUNA
IŞIK TASARIMI
:MURAT İŞÇİ
YARDIMCI YÖNETMEN
:SELÇUK YÜKSEL
YÖNETMEN YARDIMCILARI
:MELİSA DEMİRHAN, ELİF ÖZCAN, ADA ALİZE ERTEM, BERK SAMUR
SÜRE
:135 dk. / İki Perde

OYUNCULAR
:ALP TUĞHAN TAŞ, BERK SAMUR, CİHAT FARUK SEVİNDİK, ERCAN DEMİRHAN, ESRA ÜLGER, FUNDA POSTACI KIPÇAK, GÜLSÜN ODABAŞ, MÜGE ÇİÇEK TÜRKOĞLU, NEVZAT ÇANKARA, ONUR DEMİRCAN, PINAR DEMİRAL, SERKAN BACAK, TANKUT YILDIZ, TARIK KÖKSAL, TEVFİK ŞAHİN, YALÇIN AVŞAR, YİĞİT ALİ USLU, ZEKİ YILDIRIM



Yorumlar

Popüler Yayınlar