HASTALIK HASTASI (Molière)

Bu kez Ümraniye Sahnesi'ndeydik.
Metro ile artık rahat gidilebiliyor Ümraniye'ye, o yüzden Üsküdar'da yakalayamadığımız oyunu Ümraniye'de bulunca kaçırmayalım dedik. Üstelik bir sonraki oyunu da Ümraniye'de seyredeceğiz inşallah.

Şehir Tiyatroları, nedendir anlamadım, bu sefer iki aylık bilet satışa çıkardı. Yani Aralık ayında hem Ocak hem de Şubat oyunlarına bilet almak durumunda kaldık. Tesadüf ikisi de Ümraniye'de çıktı. Keyif aldık hep beraber, değişiklik oldu bize.

Oyunumuz Fransız yazar Moliére'in yazdığı HASTALIK HASTASI.
Moliére'in son eseri olan bu oyun yazarın verem hastalığına yakalandığı ve hastalığının en son evresinde olduğu dönemde yazılmış ve sahnelenmiş. Yönetmenliğini bizzat Moliére'in yaptığı ve başrolünü oynadığı ilk gösterimi ise 10 Şubat 1673 günü Paris'te Kral 14.Louis'in huzurunda yapılmış.
Bu oyun Moliére'in sağlığında üç kez daha sahnelenmiş. Moliére'in yönetmenliğini yaptığı ve Argan rolünü üstlendiği dönemde dördüncü gösterimi 17 Şubat 1973'te gerçekleştirilmiş. Verem hastası olan yazar Argan rolünü oynarken ağzından kan gelmeye başlamış, kanlı öksürük krizini atlatan yazar ısrarlara rağmen oturduğu yerde oyunu devam ettirmiş. Oyun bittikten sonra evine döndüğünde henüz 51 yaşında iken ölmüş.

Bu acıklı tablodan ayrılalım ve oyunumuza dönelim biz.
Okul kitaplarımızda vardı bizim zamanımızda, bilmiyorum şimdi var mı? Yani hepimiz bir şekilde haberdarız HASTALIK HASTASI'ndan.
Hareketli bir komedi.
Başroldeki Argan, kendini sürekli hasta hisseden zengin bir adamdır. Onun bu hastalık hastası halini körükleyerek sırtından daha çok para kazanmaya çalışan doktor ve eczacılarla doludur çevresi. Hatta Argan doktor ve eczacılara artık para vermemek için kızını bir doktorla evlendirmeyi bile düşünmektedir. Kızı ise başka birini sevmektedir.
İkinci karısı Beline de Argan'ın bir önce ölmesini ve büyük mirasın sadece kendisine kalması için planlar yapmaktadır. Ona çok iyi davranıyor gibi yapıp arkasından kuyusunu kazmakla meşguldür.
Tuanet, Argan'ın özel hizmetçisidir ve olup biten her şeyin farkına varmıştır. Argan'ın kız kardeşine anlatır evde olan biteni ve birlikte bir oyun oynamaya karar verirler. Bu oyunla bütün tuzakları bir bir alaşağı edeceklerdir.

Bu oyuna en çok Sevinç Erbulak'ı seyretmek için gittim. Aileden sanatçı olan Sevinç Erbulak'ı yıllardır takip ederim. Şehir Tiyatroları'ndan ihraç sürecinde de çok üzüldüm. Neyse ki yeniden sahnede. Yıllar önce, evden kocamla arabayla çıkmış oğlumu yuvaya götürürken Musahipzade Celal Sahnesi'nin karşısında dolmuş beklerken görmüş, arabamıza davet etmiştik. İki üç dakikalık yolculukta ne çok konuşmuştu. Nasıl samimiydi, nasıl neşeliydi... Hiç unutmadım.
İşte bu heyecanlı, samimi, neşeli kızı seyretmek için gittim oyuna daha çok.
Diğer tüm oyuncular da çok iyiydi, ancak Sevinç Erbulak benim için bir başkaydı. (Objektif olamayacağım)
Son derece keyifli bir yüz beş  dakika geçirdik.



YAZAN
:Moliere (Jean-Baptiste POQUELİN)
ÇEVİREN
:Berna GÜNEN
YÖNETEN
:Tolga YETER
DRAMATURG
:Ergün ÖZDEMİR
MÜZİK
:Selim Can YALÇIN - Emre MALİKLER
SAHNE TASARIMI
:Emra ALBAYRAK ŞAHİN
KOSTÜM TASARIMI
:Nihal KAPLANGI
IŞIK TASARIMI
:Fatih M.HAROĞLU
EFEKT TASARIMI
:Tuğrul Çağrıhan ORDU
HAREKET DÜZENİ
:Arda ALPKIRAY
ŞARKI SÖZLERİ
:Tolga YETER
YÖNETMEN YARDIMCILARI
:Radife BALTAOĞLU-Ümran İNCEOĞLU
REJİ ASİSTANLARI
:Çağatay ÇAKIROĞLU-Aybar TAŞTEKİN-Z.Bahar ÇEBİ
SÜRE
:105 Dk. / İki Perde

OYUNCULAR
:AYŞECAN TATARİ, BARIŞ ÇAĞATAY ÇAKIROĞLU, BESİM DEMİRKIRAN, ÇAĞRI BÜYÜKSAYAR, ÇİĞDEM GÜREL, ELİF VERİT, ERSİN SANVER, GÜN KOPER, HÜSEYİN TUNCEL, SEVİNÇ ERBULAK, ŞİRİN ASUTAY, ŞÜKRÜ TÜREN

Yorumlar

Popüler Yayınlar