SOĞUK BİR CUMARTESİ GÜNÜ KADIKÖY


 

İzin verdim kendime bu cumartesi günü. Hiçbir iş yapmadan aylak aylak dolaşayım istedim. Önce kuaförüme gittim. Kuaförde zaman geçirmeyi hiç sevmeyen ben, amcamın gelini evimin yanı başına dükkân açınca müdavimi oldum adeta. Öyle eni konu saçım başım kaşım tırnağımla uğraşmam

uğraştırmam, sohbete gidiyorum genellikle. Tabi bir de müşterim aynı zamanda, hem ziyaret hem de ticaret oluyor. Çıktığımda saat öğleden sonra iki buçuğa geliyordu. Kapının önünde buz gibi havayı ciğerlerime derin derin çektim ve Kadıköy'e gitmeye karar verip ilk gelen dolmuşa bindim. 

İskelenin önünde inip karşıya geçtim, ara sokaklardan Mühürdar Caddesi'ne çıktım. Bakına bakına giysi, kitap, kırtasiye ne varsa dükkânlara girip çıktım. Epeydir yün örme şal arıyorum, üçgen. Bir türlü bulamıyorum gene bulamadım. Sonunda oturup kendim öreceğim anlaşılan. Zaten son girdiğim dükkândaki satıcı kadın da öyle dedi, yüncülerde bulabilirmişim belki, o da çok pahalıymış artık, üç yüz liraya kadar çıkmış fiyatı. Yok canım daha neler, gerçekten kendim örerim daha iyi. 

Bir üst caddeye çıktım, lokantaların sıralandığı; insanlar yeme içmeye başlamışlar ama o eski kalabalık yok üst üste gelen zamlardan sonra. Biraz soğuk da etkili belki. 

Artık gideyim de evde ısınayım deyip iskeleye doğru yürürken aklıma geldi, İBB'nin üç ayda bir çıkardığı İST dergisini alamamıştım belki bulurum diye Eminönü İskelesinin önündeki İBB iletişim noktasına girip sordum, yokmuş. "Biliyorsunuz çabuk bitiyor" dedi görevli. Ben de iskelenin üst katındaki İstanbul Kitapçısına gitmeye karar verdim, hayır İST dergisi için değil, sevdiğim yerdir, bakınayım belki bir şeyler de alırım dedim. Girişte HES kodu kontrolü yapılırken yandaki masada gördüm dergiyi. Öyle sevindim ki hemen aldım, görevli de şaşırdı, "Aaa bitmişti nereden geldi acaba?" dedi. "Benim kısmetimmiş" dedim çantama attım ve içeri girdim. Ne kadar zamandır gelmiyordum acaba buraya? Epey değişmiş, yenilenmiş her yer, çok da güzel olmuş. Hele terası çok daha güzel. Güzel bir havada bu terasta bir kahve içmeye gelmek lazım. Bütün rafları tek tek gezdim, artık yeni bir kitap almak istemiyordum çünkü alıp okumak için sıraya koyduğum bir dolu kitabım var ama dayanamadım yine. Aziz Nesin'in kitaplarına ayrılmış özel bir bölüm vardı, Tatlı Betüş romanını bir de Nesin Vakfının çıkardığı takvimi aldım. 

Artık eve gidip ısınmanın zamanı çoktan gelmişti, bu sefer 12 numaraya bindim, oturur oturmaz Tatlı Betüş'ün kapağını açıp okumaya başladım. En sevdiğim şeydir aldığım kitabı otobüs, dolmuş, vapur her neyse, bindiğim vasıtada okumaya başlamak. 

Bu sıralarda İSTANBUL MANZARALARI / Rumeli'de ve Batı Anadolu'da Gezintilerle adlı kitabı okuyorum. Nasıl büyük bir coşkuyla anlatamam. Her akşam evde işimin bitmesini zor bekliyorum ve gözümden uyku akarken bile ille birkaç sayfa okumadan yapamıyorum. 

Thomas Allom'un çizimleri ve Robert Walsh'un metinleriyle harika bir kitap hazırlamış İŞ Bankası Kültür Yayınları. Yılbaşından iki gün önce almıştım Üsküdar'dan, Dalaman'a gidince dönüşe kalmıştı okumak; bitmesin diye tadını çıkara çıkara okumayı ne çok özlemişim.

1830'ların sonlarındaki Osmanlı dünyasını anlatıyor. Çok zengin görseller var. 

İŞ Bankası Kültür Yayınları Üsküdar'da bankanın yanında yer açtı ekim ayında. Tekin yayınevinden sonra Üsküdar'ımızda bir kitapçı daha oldu ne güzel. Arada gidiyorum, görevli delikanlı ile sohbet ediyoruz. Son zamanlarda kitapçılarda okura bilgi veren satıcı bulmak neredeyse imkansız. Bu delikanlı çok okuyor ve gelen müşterilerin her türlü sorusunu yanıtlayıp tavsiyelerde de bulunuyor. İstanbul Manzaraları kitabını da onun tavsiyesiyle aldım. Aslında ilgi alanımda olan bir kitap fakat görmemişim, indirime girmiş, konuşurken gösterdi, tereddüt etmeden aldım ben de. İyi ki almışım, Osmanlı İstanbul'unun o muhteşem dünyasında geziniyorum eskiden yaptığım gibi.

Yorumlar

  1. Her zaman ki gibi yine çok muhteşem bir yazı olmuş. Selamlar saygılar değerli Nurten hanım kardeşim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler hocam.
      Sizin beğeniniz her zaman mutlu ediyor beni.
      Selâm, saygı ve sevgiler...

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar