BATIDA ON YIL / HÜSEYİN GÜZEL (Kitap)
Sevgili Hüseyin hocamla kaç yıl oldu tanışmamız diye düşünüyorum da, 2009 yılında blog yazmaya başladığıma göre en fazla bir yıl sonra yani 2010 yılında olmalı. Yaklaşık on beş yıldır tanıyoruz birbirimizi, yazılarımızdan, sosyal medya paylaşımlarımızdan. Birkaç kez de telefonla konuştuk tabi. İlk zamanlar Ankara'daydı yanılmıyorsam; zaman içinde İstanbul'a geldi. Bir türlü fırsat yaratıp ziyaret edemedim. Oysa çok istiyorum yüz yüze gelebilmeyi.
Hüseyin hocam yıllardır hedefi olan kitabını yazıyordu, haberim vardı. Yakınlarda bitirmiş ve yayınlatmış, imzalayıp gönderdi, çok sevindim. Hemen okumaya başladım ve bir akşamda 280.sayfasına geldim. Ertesi akşam devam etmek üzere kapattım. Fakat öyle yoğunluklar ve aksilikler girdi ki araya yaklaşık bir ay sonra bu akşam sonunda bitirebildim.
Mesleğimden dolayı yoğunluğum her zaman daim zaten, ancak araya giren meslek odamızın seçim çalışmaları ve de çok yorucu bir ofis taşınması olunca gecem gündüzüme karıştı.
'Batıda On Yıl' bir anı roman. İdealist bir öğretmen olan Sinan'ın çocukluğundan başlayarak yaşadığı sıkıntıları, umutlarını, görev yaptığı yerlerdeki gözlemlerini, acılarını ve sevinçlerini çok samimi dille aktaran bir kitap.
Sinan'ın öyküsünü okurken Recep'in, Mehmet Amcanın, Zeynep'in, Aslı'nın ve diğerlerinin de hikayelerine ortak oldum. Sanki onlarla birlikteydim yaşadıkları hayatta. Özellikle doğu illerindeki zorlu hayat şartlarında. Ve en çok da Sinan'ın ilk görev yeri Kars'ta. Benim birkaç yıl önce gidip gördüğüm Kars ile Hüseyin hocamın anlattığı yetmişli yılların Kars'ı arasında elbette çok fark vardı. Ancak insanları değişmemiş sanki.
Hüseyin hocamla yüz yüze görüşmedik ama yıllardır blog yazılarını okuyunca onun ne kadar idealist bir öğretmen olduğunu, ne kadar ilkeli, titiz ve görev insanı olduğunu tahmin etmek hiç zor değildi. Bu kitapta da gözlemlerini aktarırken yaptığı tespitler bunu kanıtlıyor. Yıllar içinde ülkemizdeki değişimi de görebiliyoruz. Hem eğitimde hem insan yapısında. Kırsaldaki çocukların okula ulaşımının zorluğundan, kırsalda kadın olmanın ekstra zorluğundan, kan davasının hâlâ sürebiliyor olmasına ve insanların hayatını karartmasına kadar çok güzel anlatılmış.
Kitabı bitirdiğimde Sinan gibi öğretmenlerimizin çoğalması, çocuklarımızı bu öğretmenlerin hayata hazırlaması dileğinde bulundum, yürekten.
Sanal dünya çok kirli evet ama Hüseyin hocam gibi değerli insanlarla da tanıştırabiliyor bizi.
Kitabının yolu açık olsun dilerim.
Yorumlar
Yorum Gönder