SARAY BAHÇESİNDEN 19 ŞEHZADENİN TABUTU UĞURLANDI


Böbrek taşlarım harekete geçmiş, hop oturtuyor hop kaldırıyorken beni, hareket kabiliyetim kısıtlanmış halde battaniye altında televizyon seyrediyorum.
Fox TV'de Harem var, Muhteşem Yüzyıl'ın tiye alınmış versiyonu. Şu Gani Müjde'ye hayranım ben. Üretiyor da üretiyor dur durak bilmeden. Çok seviyorum bu diziyi, evvelden pazar günleriydi, ütümü yaparken izliyordum, şimdi cumaya aldılar, belki daha iyi oldu. Cuma balık soframızda izliyoruz artık. Bugün balık soframızı kurmadık, yılbaşı için bir iki hediye seçelim sevdiklerimize diyerek Capıtol'e gittik oğlumla. emeğimizi de orada yedik. Fakat böbrek taşlarımın harekete geçmesi alışverişi eziyete çevirdi, zor bela iki büklüm geldim eve. Hemen koltuğa yerleştim, battaniyeye sarındım, bir de ağrı kesici aldım Harem'i izlemeye başladım.
İzlerken, gözüm karşımda duran kitaplıkta Reşat Ekrem Koçu'nun Osmanlı Padişahları isimli kitabına takıldı, oğlumdan rica ettim verdi elime.
Reşat Ekrem Koçu çok iyi bir Osmanlı tarihçisidir. Akıcı, biraz mizahi ve insana sanki o tarihin içindeymiş hissini veren bir anlatımı vardır.
Osmanlı tarihinde ilgimi en çeken padişahlardan biri de III. Murat'dır. Kanuni'nin oğlu Sarı Selim'in şehzadesi olan III.Murat dönemi biraz da hasekisi Safiye Sultan'la anılır. Venedikli Baffo ailesinden olan bu dilber Manisa'daki şehzadeliği sırasında gönderilir III.Murat'a. Ve şehzadeyi tutkun eder kendine. Yıllarca başka kadın aratmaz. Fakat Murat'ın padişahlığı sırasında Safiye Sultan'nın artan nüfuzu en başta Validesi Nurbanu Sultan ve ablası İsmihan Sultan'ı rahatsız eder. Safiye Sultan'ı padişahın gözünden düşürmek için cariyeler sunarlar, fakat padişah bunlarla istese de vuslata eremez. Bunun üzerine Safiye'nin büyü yaptırdığı öğrenilir ve büyü bulunup erbabına çözdürülür. Bundan sonra III.Murat'ın düğümü bir açılır ki adeta azgın bir genç boğa olur. Saraya kız yetiştirilemez, esir pazarındaki cariyelerin fiyatı beş altı misline çıkar. Öyle zaman olur ki, sarayın beş altı odasında şehzade ve sultan beşikleri aynı anda sallanır.
Gerileme dönemi babası Sarı Selim döneminde başlamıştır bence, ama III.Murat haremde kadın kız koynundan çıkmayıp devlet işleriyle uğraşmayınca idareyi Safiye Sultan almıştır. Gerileme dönemi de böylece yoluna girmiştir.
Yirmi sene süren padişahlığı süresince 135 çocuğu olur III.Murat'ın, hepsi yaşamaz elbet, öldüğünde arkasında 26 sultan ve 20 şehzade bırakır. En büyük şehzadesi III.Mehmet tahta çıkarken sarayın bahçesinden 19 kardeşinin cenazesi çıkar. Bunların bir kısmı henüz sütten bile kesilmemiştir. Ayasofya'nın bahçesindeki Şehzadeler Türbesi'nde babalarının yanına defnedilirler. Osmanlı tarihinin taht uğruna işlenen en büyük cinayetidir diye yazıyor Reşat Ekrem.
Zaten ben bu Fatih'in kardeş katli fetvasını orta okulda ilk öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Devletin bekaası için gerekliymiş.
Bilmiyorum, zamana göre değerlendirmek gerek tarihi olayları elbet, ama bu düşünce hiç bir zaman beni tatmin etmedi. Ne olursa olsun bir insanın kardeşlerini katletmesini aklım almadı.

Yorumlar

  1. Nurten'im öncelikle çok geçmiş olsun, bol su iç, taşlar düşsün canım, nereden sana musallat olmuş tüh yaa:(((

    İşte bazı aklıevvellerin gurur duydukları ecdadımız!!! Daha sütten kesilmemiş bebeleri boğdurmak...135 çocuk !!! bütün gün haremde karı,kızla oynaşmak....padişah karılarında bir tane Türk yok, hepsi Maria,Klara,Roksana, Rus, Sırp, Rum, Bulgar....bunlar nereden benim ecdadım oluyormuş? Benim bir tane ecdadım var o da Mustafa Kemal Atatürk...:))
    sevgilerle öptük canım

    YanıtlaSil
  2. Benim taşlar düşecek cinsten değil canım. Her biri 1 cam.den büyük ve içe gömülü 6 adet taş. Ancak laparoskopi ile alınacak. Kaç yıldır varmış zaten, sadece çok büyük streslerde kaslar hareket edince onlar da hareket edip canımı yakıyor. Yoksa başka zamanlarda zararları yok, kardeş kardeş yaşıyorlar:)
    Ali Kemal Meram diye ülkücü bir yazarın kitabı var, Padişah Anaları; bu kitapta öyle bir anlatıyor ki şaşarsın. Gerçekten 1 tane Türk yok yahu. Üstelik bir zaman sonra soyu Türk cariyeler küçümsenmiş.
    Mustafa Kemal Atatürk gibisi bu dünyaya bir daha gelir mi Müjdem?
    Çok öpüyorum sizi, uyanık mı Bücürük? :)

    YanıtlaSil
  3. Nurten'im ses dalgalarıyla kırılmayı da bir araştır yani kesip,biçmeden diye biliyorum...google da bak ses dalgalarıyla böbrek taşı düşürme diye araştır...tekrar geçmiş olsun canım
    Bücürük şu anda uykuda, gardrobun tepesinde bavul var oraya çıkmış uyuyor:)))))uyusa da onun adına da öpüyorum :))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar