DÜŞÜNEN ŞARKILAR


Bambaşka bir albüm. Bildiğiniz gibi değil.
Albümde yer alan şarkıların sözleri Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi sakinleri tarafından yazılmış. Bir hastane çalışanı tarafından önce İNİLTİ adlı bir şiir kitabında toplanmış. 2011 yılında ise ünlü isimlerin seslendirmesi ile albüm haline gelmiş.
Albümün ismi de Hastanedeki, Rodin'in DÜŞÜNEN ADAM heykelinden esinlenerek verilmiş.










Şarkılardan ikisinin bestesi de sözlerini yazan hastane sakinlerine ait. Diğerleri Volkan Uruk ve Dr. Vedat Bilgiç imzasını taşıyor.


Hemen hepsinin bir hikayesi var. Biz Üsküdarlılar için sanırım en ilginç olanı Üsküdar İskelesi adlı şarkının hikayesi. Şiiri yazan R.G.Ö. kendini hasta olarak kabul etmez, herkese melankolik şair olarak tanıtırmış. Dışarıyı, özellikle eskiden yaşadığı Üsküdar'ı çok özlüyor ve oaray gitmenin hayalini kuruyormuş. 1993 yılında bir gün hastaneden firar etmiş, fakat ertesi gün gelen acı haberle onun bir trafik kazasında öldüğünü öğrenmişler. Hayalini kurduğu Üsküdar'ı son kez göremeden hayata veda etmiş R.G.Ö. Şarkıyı Ahmet Özhan yorumlamış.

Bu albümü o kadar sevdim ki, öğrendiğim andan itibaren defalarca dinledim.

Şarkıları dinledikten sonra insan düşünüyor doğrusu, bu sözleri yazanların akıl sağlığı nasıl bozuk olur?

Hastane doktoru ve bazı şarkıların bestecisi Vedat Bilgiç, Delilikle dehanın birbirine çok yakın olduğunu söylüyor. Şizofrenler soyut dünyaya kaydıkları için imgeleri, simgeleştirmeleri, sembolleri sever ve şiire epey yatkın olurlarmış.

Söz yazarlarının hiçbirinin tam adını bilemiyoruz. Sahiplerinden ya da varislerinden izin alınamadığı için isimlerinin ve soyadlarının ilk harfi kullanılmış.

Kimler var bu albümde, hangi şarkıları seslendirmişler?

NECİP: Hastane sakinlerinden birinin oda arkadaşına yazdığı şiir. TEOMAN seslendirmiş. Sözlerin yazarı U.B. Teoman'ı tanımıyormuş. "Bu çocuk kimse, çok güzel okumuş şarkımı, helal olsun." demiş.

ELEKTRİK ŞOK: Hastaların en çok korktuğu tedavi yöntemi olan, halk arasında elektro şok olarak bilinen tedavi yöntemi üzerine belki de dünyada yazılmış tek şarkı. MERCAN ve RASHİT seslendirmiş.

ÇANKAYA: Hastaların yazdıkları şiirlerde çoğunlukla Üsküdar ve Çankaya isimlerini çok kullanmış. Ayrıca Çarşamba ve Cumartesi gibi zaman isimlerine çokça yer vermişler. Bu da onlardan biri. BETÜL DEMİR seslendirmiş.

SIR: "Zihni melekelerinde ve düşünce sistematiğinde bir tel kopmuş ve ahenk ebediyen bozulmuş olabilir, ancak ruh iklimine tam bir bahar havası hakimdir şairin." diyor hastane görevlilerinden biri bu sözleri yazan şair için. DEMET SAĞIROĞLU seslendirmiş.

ÜSKÜDAR İSKELESİ: Yukarıda hikayesini anlattığım bu şair günde 16 paket sigara içermiş. AHMET ÖZHAN seslendirmiş.

BİTTİ SEVGİLİM: Hastanenin gündüz bölümüne gelen, aynı zamanda bir şiir kitabı da olan şairin sözleri. SONER ARICA seslendirmiş.

ZİYARET: Çoğu hastanın sigara bağımlısı olduğu hastanede en sevilen gün ziyaret günüymüş. Kısıtlı imkanlara sahip hastalar bugünlerde sigara elde ederlermiş. Kronik hastalar için tam bir bayram günü anlamına gelirmiş. Hastane doktorlarından DR. VEDAT BİLGİÇ besteleyip seslendirmiş.

HASRET: Sözlerin sahibi, hayali sevgilisine duyduğu hasreti anlatıyormuş bu şarkıda. VOLKAN URUK seslendirmiş. (Hastaların rehabilitesi amaçlı müzik öğretmenliği yapıyor VOLKAN URUK)

TESELLİ İSTERKEN (YOLCU) : Doç.Dr. Erhan KURT, bu şarkıyı şiir olarak da seslendirmiş. Başkaca bir hikayesi yok.

Hemen dinlemeye başlamanızı öneririm, ruh sağlığına çok iyi geliyor...

Yorumlar

  1. Çok teşekkür ederiz...Projemizin; aradan yıllar geçmesine rağmen sizin gibi duyarlı insanların gözünden kaçmıyor olması ne güzel, kaleminize, ruhunuza sağlık... sevgiler, selamlar.
    Volkan Uruk
    Brshh rehabilitasyon Öğretmeni

    YanıtlaSil
  2. Ben teşekkür ediyorum. Kendime kızdım gerçekten. Bir arkadaşım görmüş internette dolaşırken, önerdi. Neden daha önce hiç duymamışım dediğimde o yılları sıkıntılı yaşadığımı, günceli hiç takip edemediğimi hatırladım. Ne güzel bir iş yapmışsınız, hayran oldum ve gerçekten defalarca dinledim.
    Benden de sevgi ve selamlar Volkan bey.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar