KAHVEDE ŞENLİK VAR

Tiyatro sezonunu başlattık efendim.
Teknik olarak mümkün değil belki ama, keşke her hafta tiyatroya gitsek veya her günümüz tiyatro tadında geçse; ne kadar hoş olur, bence...

Artık biliyorsunuzdur, biz Üsküdarlı ÇAĞDAŞ DEMOKRAT MUHASEBECİLER GRUBU olarak  sezon başlayınca Şehir Tiyatroları'nda her ay bir oyuna gidiyoruz. Yaklaşık 1 ay önceden alıyoruz biletleri. Ah o bilet alım süreci! Heyecan, adrenalin en üst düzeyde. Biletlerin satışa çıktığı gün gişe önlerindeki uzun kuyruklar, internet sitesinde yaşanan kilitlenme, bir türlü düşmeyen Toplu Rezervasyon telefonu bizi yıldırmıyor. Eninde sonunda biletler alınıyor ve oyun günü geldiğinde başka bir heyecan yaşanıyor daha sabahtan. Güzel bir heyecan, mutlu bir koşuşturma...
Tiyatro emek işi, tek kişilik de olsa, kalabalık kadrolu da olsa her oyunun arka planında çok emekçi var. Uzun süren provalar var. Oyun bazen sizi sarmayabiliyor, hantal ve günümüze uyarlaması oturmamış bir oyun olabiliyor. Yine de oyuncular ve oyunculukların, arka plandaki emekçilerin hatırına alkışlamak gerekiyor.
KAHVEDE ŞENLİK VAR da böyle bir oyundu. Müziği ve yapılan bir kaç dans dışında içine giremedim oyunun. Bir de dekor, harikaydı. İstanbul'un en güzel yerinde bir kahve dekoru çok başarılıydı. Kendimi, deniz kenarındaki o kahvede oturuyor hissetmedim değil.
Oyuncular da iyiydi, ancak anlatıcı, ara bulucu BAY GARSON baydı bazen yani ne yalan söyleyeyim.
Sabahattin Kudret Aksal bu oyunu 1956 yılında yazmış. O zaman için belki çok güncel ve gözdeydi; kadın erkek ilişkileri, evlilik kurumunu irdelenmesi günümüze daha uygun hale getirilebilseydi daha çok keyif alırdım diye düşünüyorum.
Çok zengin, parayı hayatının amacı haline getirmiş ve evliliği de bir iş olarak gören erkek ile arkadaşlarının hepsi evlenip çoluk çocuğa karıştığı halde bir türlü evlenememiş, aslında kendisi de bir pazarlık içinde olan, fakat duygularının da ön planda olmasını isteyen kadın, bir ara bulucunun eşliğinde birbirlerini tanımak, anlaşmak için kahvede buluşurlar. Ara bulucu BAY GARSON o kadar başarılıdır ki, tüm anlaşmazlıklarına rağmen, "Anlaştığınız için değil, anlaşmak için evleneceksiniz." diyerek evlendirir çifti.


Sonuçta, keyifli bir cuma akşamı geçirmedik mi? Hem de çok.
Hadi bakalım gelecek ay başka bir keyifli cuma akşamında buluşmak üzere.

KAHVEDE ŞENLİK VAR

YAZAN                     : SABAHATTİN KUDRET AKSAL
YÖNETEN               : MURAT OZAN
MÜZİK                     : DENİZ NOYAN
SAHNE TASARIM  : SABAHAT ÇOLAKOĞLU
OYUNCULAR       
                      GARSON  Ertan KILIÇ
                      BAY           Özgür DERELİ
                      BAYAN      Derya ÇETİNEL

Yorumlar

Popüler Yayınlar