NORA - BİR BEBEK EVİ


Sezonun son tiyatro oyununu cuma akşamı Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nde seyrettik.
Çağdaş tiyatronun kurucularından olan Norveçli yazar ve şair Henrik İbsen'in ilk defa bir oyununu seyrettim. Tesadüf de bu ya, bu sıralar Dag Solstad adlı Norveçli bir yazarın 'Haysiyet ve Mahcubiyet' adlı romanını okuyorum. Modern çağın yabancısı bir edebiyat öğretmenini anlatıyor ve öğretmen öğrencilerine Henrik İbsen'i okutuyor. İnsanın içine işleyen, unutamayacağım bir roman.

Neyse biz oyunumuza gelelim.
NORA-BİR BEBEK EVİ oyunumuzun adı.
Nora ve eşi Torvald mutlu bir evlilik sürdürmektedirler. Torvald bankada müdürlük terfisi almıştır ve artık maddi sıkıntı çekmeyecekler, tersine bolluk içinde yaşayacaklardır. Tam da Noel arifesidir, Nora öyle mutludur ki.
Ancak beklenmeyen bir misafir gelir birden. Bu misafir Nora'nın çocukluk arkadaşı Christine'dir, aradan yıllar ve bir dolu olay geçmiştir. Özlemle geçen yılları konuşurken Christine'in büyük sıkıntılarla boğuşarak şimdi tek başına kaldığını ve iş için kendisinden yardım istemeye geldiğini öğrenir. Torvald'ın banka müdürü olduğunu öğrenince de bankada iş vermesini ister. Nora bunu başarır ve artık Christin'in bir işi vardır. Fakat Nora'nın da çok mutlu olduğu sanılan evliliğinde sırları vardır. Bu sırlar ortaya çıkarsa dünyası başına yıkılacak, hatta hayatına son vermek zorunda kalabilecektir. Korktuğu da başına gelir kısa sürede. Bu sırrın ortaya çıkmasıyla birlikte Nora için de hayatında dönüm noktası başlar. Hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacaktır. Nora artık babasının oyuncak kızı ya da kocasının oyuncak karısı değil, 'Kendisi' olacaktır.

Seyircinin romantik oyunlara alışık olduğu dönemde gerçekçi oyunlar yazmış olan Henrik İbsen'in başyapıtı sayılan bu oyun, kadınların yok hükmünde sayıldığı dünyanın insanları için şaşırtıcıdır. Henrik İbsen modern dünyaya ve insanlara getirdiği eleştiriler nedeniyle çok tepki almış, fakat bundan vazgeçmemiştir.
Oyunun sonunda sorgulamak, kendine sorular sormak kaçınılmaz oluyor. Ben olsaydım ne yapardım? Torvald gibi bencil mi davranırdım? Ben şimdi ne yapacağım yerine biz şimdi ne yapacağız mı derdim?
Nora çok daha önce gerçeği görüp kendi olmaya karar verebilir miydi?

Son derece iyi işlenmiş bir konu, akıp giden, sıkmayan diyaloglar, çok iyi oyunculuklar ve çok iyi bir sahne dekoru karşısında geçirdiğim çok iyi bir akşamdı.

Ekim ayına kadar hoşçakal tiyatro!










NORA-BİR BEBEK EVİ
Yazan: Henrik İbsen
Çeviren: Jale Karabekir ve Feride Eralp
Yöneten: Ali Gökmen Altuğ                                 
Müzik: Tolga Çebi
Sahne Tasarım: Eylül Gürcan
Oyuncular:
Nora: yeşim Koçak
Torvald: Mert Tarık
Christine: Berna Adıgüzel
Nils: Cengiz Tangör
Dr.Rank: Hakan Artı
Anne Marie: Nurdan Gür
Helene: Canan Kübra Birinci

Yorumlar

Popüler Yayınlar