KİTAP, KAHVE, KLASİK MÜZİK


Kitap okuyor musunuz? 

Sadece mesleğinizle ilgili değil, öykü, roman, biyografi, tarih kitaplarından birini elinize alıyor musunuz meselâ en az ayda bir? Kafanızı akıllı telefonunuzun ekranından kaldırıp bir dergiye meselâ elinizi değdiriyor musunuz? Sayfaları karıştırıp kâğıdın o muhteşem kokusunu içinize çekiyor musunuz? Toplu taşımayı kullananlar, her gün buralarda okuyacağınız kitap ve dergilerden koca bir kitaplığı doldurabileceğinizi ve bilmediğiniz ne çok şeyi öğrenebileceğinizi biliyor musunuz? Gitmediğiniz yerlere gidebileceğinizi, görmediğiniz, yaşamadığınız hayatların içinde olabileceğinizi biliyor musunuz? 

Çağımız dijital çağ, öğrenme bile dijital yolla oluyor demeyin. Bir kez adım atsanız o büyülü dünyaya ne kadar mutlu olacaksınız bilseniz. 

O kadar çok genç görüyorum, konuşuyorum, hepsi de lise ya da yüksek öğrenimde ama çoğu bir idealden yoksun, dünyadan bihaber, tarih bilinci, sanat bilinci oluşmamış. Bu gençler yarın bizi yönetecek. 

Tarihini bilmeyen bugününü anlayamaz, yarınını göremez. Konuştuğum tüm gençlere bunu söylüyorum, lütfen yakın tarihimizi öğrenin, bir sürü kaynak kitap var, okumaktan sıkılıyorsanız bir sürü belgesel var diyorum. 

Odaklandığınız iş kariyeriniz için bile kitap okumak ne çok işe yarıyor bilseniz. Yapacağınız yazışmaları belleğinizdeki az sayıda sözcük ile becereceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İmlâ kurallarını öğrenmek, günlük yazmak da çok işe yarar. Yani kitap okumanın yanında günde birkaç satır bir şeyler karalayabilirseniz ne mutlu size. Hem yazım karakteriniz gelişir hem de geriye dönüp yazıklarınızı okuduğunuzda "Vay be! Ben neler yaşamışım, ne zorluklar atlatmışım, bunlarla yıkılmadıysam hiç yıkılmam." dersiniz. Az şey mi?

Kitap, strese iyi gelir, yalnızlığa birebirdir. Yemek, içmek, uyumak kadar gereklidir aslında. Günde bir saat bile okumaya zaman ayırabilseniz, gündelik yaşamın hayhuyundan kurtulup bir saatçik başka dünyalarda olabilseniz anlayacaksınız. 

Son yıllarda okuma hızımdaki düşüşten şikayetçiydim, eskiden günde en az elli sayfa okumadan uyumazdım. İş güç, başka şeyler derken bir sayfa okuyamadığım günlerim oldu. Şimdilerde eski hızıma döndüğüm için mutluyum. "Keşke bunu daha önce okusaymışım, neler kaçırmışım." dediğim oluyor çokça. 

Ne okuyorsun diye sorarsanız, bu aralar en çok tarihi romanları ve anı-biyografi kitaplarını okuyorum. Fantastik konular hariç her şeyi okuyabilirim. 

Kitap, kahve, klasik müzik üçlüsünde bulacağınız mutluluk inanılmaz. 

Okuyun, okumayı teşvik edin. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar